Sfârșit de clasa a IV-a

Doamna învățătoare Nadia a privit la copiii noștri prin credință și i-a inspirat să se înalțe la standarde la care nici noi n-am sperat cu atâta claritate. Le-a transmis valori solide și curaj că pot.

De la devoționalele de dimineață, la responsabilizarea lor pentru teme, proiecte, și ce au de adus la școală a doua zi, discuțiile purtate cu ei direct despre adevăr, integritate, hărnicie, prietenie, loialitate, punctualitate… i-a îngăduit și i-a corectat blând, și respectul copiilor a venit natural, din dragoste.

Au mers în extraordinare excursii, au explorat istoria și geografia în călătorii. S-a încumetat să îi ducă în aventuri de vacanțe, le-a făcut hatârul cu jocuri si experimente, și au încercat multe lucruri noi în săptămânile verzi și altfel. Le-a dat spațiu să își încerce puterile si sa gestioneze târgurile, să facă echipe, să citească mult și să îndrăgească școala. Am explorat orașul cu ei, și m-am minunat de colectivul acesta frumos format sub îndrumarea unui om cald.

Când copiii nu și-au făcut temele a discutat cu ei personal despre consecințe si respect, apoi doar daca nu au ținut seama, ați implicat părinții. Si atunci ca parteneri în a încuraja copiii în direcția bună. Pauzele scurtate din cauza neatenției copiilor, sau a vorbitului in ore, nu a fost primit bine, mai ales când au suferit împreună consecințele acțiunilor câtorva copii. Mutatul din bănci si despărțitul copiilor care vorbesc în ore mi se pare rezonabil, deși nici aceasta acțiune nu a fost bine primită de copii. Noi părinții nu avem nimic de comentat. Ci ii respectam si noi autoritatea ca profesor.

Da, este un parteneriat, și sper că am avut înțelepciunea să îl primim ca atare ajutorul in creșterea în statură si înțelepciune a copiilor noștri.

Dragi copii, intrați într-un nou capitol de viața unde nu veți avea un ghid care sa va cunoască abilitățile în mod complex (fiecare aveți daruri diferite – dar în viitor fiecare profesor își va cere partea lui, indiferent de cât de buni sunteți la alte materii), fără un mediator în pauze, fără un partener coordonator de excursii si tabere ca pana acum.

Ma rog sa fiți făcători de pace. Sa nu plecați urechea la bârfă sau răutăți, ci cuvinte ziditoare sa va iasă mereu din gură. Aș vrea sa va gândiți atunci când sunteți cu cei apropiați vouă si vorbiți despre un coleg, daca Isus ar fi in cerc, ar participa în conversație sau ar pleca întristat auzindu-vă cum și despre ceea ce vorbiți?

Daca cineva vă greșește, mergeți și rezolvați direct problema. Bârfa curge pe gât ca mierea, dar când ajunge înăuntrul vostru se transformă in otrava. Dar adevarul iese mereu la iveala. Iar daca cineva are obiceiul de a vorbi pe alții de rău, fiți siguri ca nu va trece mult până și pe voi vă va vorbi de rău. Cât încă aveți trecere, fiți cu integritate și curaj să opriți vorbitul de rău care nu zidește.

Fiți blânzi și meriți cu inima. Și căutați înțelepciunea în continuare.