Modelare vs cizelare

Cat suntem tineri, maleabili, flexibili, ne modelam. Odată ce ne-am întărit obiceiurile, mintea, inima, daca vrem schimbare, trebuie sa cizelam. Desigur e mai zgomotos si mai dureros sa cioplim la caracterul nostru, dar si in procesul de cizelare, putem fi un material bun sau unul încăpățânat, si aspru si sfărâmicios, sensibil. 

Avem o fereastra de timp bun, sa ne modelam copiii, sa îndrumăm cu blândețe si fermitate, perseverenta si iubire. Cu caldura si luciditate. 

Eu personal sunt la capătul puterilor. Capătul capătului. Circumstanțele construcției unei case, cu poverile ei financiare, decizii si consolidare de resurse, îmi fura din energie si atenție. Si pe amândouă copiii mi le cer înmulțit, ca nu avem alte activități distractive. Si care sa ne distragă atenția.

Fac un curs TBRI (trust based relationship intervention) si mi se amintește ca bazele unui atașament securizant se observa prin Abilitățile de a oferi dar si de a primi îngrijire. Sa fii autonom si sa îți negociezi nevoile printr-o comunicare efectivă. Ultimile doua imi sunt familiare si confortabile. Însă a oferi si a primi îngrijire … natural, generos, deschis, cald, nu e ușor. 

De oferit îngrijire, hai ca învățam sa trecem prin revista toate cuvintele si acțiunile necesare. Dar a acea grija de mine însămi sau a primi grija cuiva e greu. 

In Weekend însă, in ajunul aniversării vârstei de 37 de ani, la capătul bucuriei si puterii de a fi prezenta cu emoții calde, am facut aranjamente pentru o vacanța acasa fara copii. Conrad scrie la cartea lui. Eu mănânc puțin si la ore neregulate ce-mi place si ce am chef. Fac curat in dulap, sortez haine de dat si de schimbat sezonul. O sa fac o baie. Ordine si Curat se menține de ieri. 

Fetele sunt doar un etaj mai jos cu instrucțiuni clare sa nu vina sus deloc. Si-au luat toate necesare sa meargă la bunici fără părinți. Si sa stea acolo la mese si la somn si la joaca. Mental am simțit o schimbare de aseară. O odihna de neîntreruperea activităților mentale. 

M-am întrebat daca aceasta dorința sau nevoie este egoista sau poate fi percepută astfel dar n-am dat curs acestui gând ca nu am energie. De un an avem 2 copii, intr-un apartament de o camera, cu un an de pandemie, de iarna, de adaptare in adopție si adaptarea la a fi părinți pentru doi copii. 

In Weekend de ziua mea, stam. Savurăm liniște. E 6 Martie dar afara e o temperatura de inghet. E soare. Vântul bate aprig. Ne facem un ceai. Ascultam muzica instrumentală, cu iz de film interstelar ca inspirație pentru cartea ce p scrie Conrad. Rufus oftează adânc in somn, si nu trebuie sa ma gândesc ce fac la cina.