Dificultăți sau oportunități de conectare


Ce provocări ne așteaptă dincolo de pragul adoptiei? Suntem pregătiți sa le facem față?  Sunt întrebări cu care ne frământam noi toți părinții potențial adoptatori.  

Toți copiii adoptați ajung in familii cu diferite carențe: fizice, emoționale, sociale, spirituale. Chiar si dacă au recuperat deja mult la asistenții maternali. 

Unii poarta cu ei rănile la suprafața, alții le îngroapă adânc. Și procesul de vindecare e mai anevoios. 

În cazul nostru, mai mult timp după adopție, una din fiicele mele a fost diagnosticata cu scolioză, si am petrecut foarte multe ore pe la Terapii si la medici. Face gimnastica de recuperare si poarta un corset. Nu-i confortabil. Însă acest disconfort, aceasta dificultate prin care trecem împreuna de fapt duce la o vindecare sufleteasca, si la întărirea atașamentului dintre noi. 

Mi-a mulțumit zilele trecute ca ma țin de capul ei sa își facă exercițiile, deși de cele mai multe ori nu mai are chef. Mi-a zis: “mami, dacă nu ma adoptai cine lupta pentru sănătatea mea?”

Dar noi părinții adoptivi, in așteptarea noastră adunam resurse nebănuite de putere sa îi ajutăm. Să fim vocea lor. Să fim protectorii lor.

Aș adăuga ca dificultățile medicale sunt șansa noastră sa ii ajutam pe copii intr-un mod practic la început ceea de contribuie la un atașament securizant si o relație strânsă pe termen lung. 

Desigur ca noi părinții avem puterea. Si putem schimba lumea și prin copiii noștri. 

Se zice ca Adoptia unui copil nu schimba lumea, dar pentru acel copil întreaga lui lume se schimba. 

Si dacă turnam in ei dragoste necondiționată, încredere, ii îndrumăm, suntem puternici pentru ei si alături de ei, am convingerea ca cei câteva mii de copii adoptați pot si vor schimba lumea. 

Încă sunt peste 40 de mii de copii in sistemul de protecție in România. Imaginați-va ca acești copii sunt adoptați si iubiți si in loc sa crească cu îndoieli, frici si răni nevindecate, devin adulti puternici, curajoși, empatici.

Si copiii care se simt in siguranța înfloresc sub îndrumarea unui părinte care îți cunoaște puterea si si-o asuma.

Copiii iubiți de azi sunt liderii curajoși de mâine.