Să ascultăm cu atenție și curiozitate 

Mi-am înăbușit curiozitatea ca și copil, pentru ca nu prea era loc de întrebările copiilor în acea generație, și de asemenea, curiozitatea despre oameni era prea soră cu bârfa, și oamenii care puneau prea multe întrebări erau suspicioși, și fără doar și poate informatori. Pe de altă parte, nu-mi plăcea nici mie să fiu iscodită. Adulții aveau agendele lor și scoteau din copii povești și fabule, doar pentru ca tare le plăcea copiilor să fie întrebați și ascultați. 

Azi încă Învăț să pun întrebări cu empatie și să dau voie curiozități să mă ajute să navighez contexte sociale și profesionale. 

Aseară la masă, când soțul  meu mi-a turnat un pahar de vin alb desfăcut pentru a găti iepurele, Jackie zice: “mă bucur ca nu sunteți alcoolicii ca și ceilalți părinți ai mei.” 

Soțul meu a reacționat la acest comentariu, ofensat ca suntem comparați cu părinții biologici, dar îmi dau seama ca în procesarea acestor conversații sunt câteva sezoane înainte lui și nu le iau personal. Am spus cu voce tare ca e sănătos sa își exprime opiniile și să le discutăm, decât să le înăbușe. Apoi am povestit îndelung despre ce înseamnă a fi alcoolic și de ce crede ca părinții biologici erau așa. Într-adevăr scrie în dosar, dar ea zice ca își amintește urlete și sticle sparte, de când era bebeluș. 

Apoi Jackie zice introspectiv: “probabil că părinții biologici mă urau”. 

Am lăsat un moment de pauză și mi-am exprimat opinia personală, ca îmi vine greu să cred ca o urau, dar am întrebat-o de ce crede asta. “Pentru ca nu aveau nimic, și să crești un copil e greu, și eram o povară pentru ei. Și probabil plângeam mult, ca îmi era frig și foame” 

Despre mama biologică vorbesc mereu cu empatie și tristețe. Chiar nu știu prin ce stări o fi trecut, dar îmi imaginez. 

I-am spus ca și eu și tati am plâns ca bebeluși. Așa își cer bebelușii drepturile, și își exprimă nevoile și e în regulă să plângi ca bebeluș. 

Apoi mi-a spus cum își imaginează ca arată: cu părul scurt, o combinație între mine și îngrijitoarea de la grădiniță, de acum 5 ani. La care Ivy contribuie: “eu mi-o imaginez ca doamna de curățenie de la piscină, cu pielea mai așa, cu părul mai așa și cu dinții mai strâmbi.” De ce crezi ca are dinți mai strâmbi? întreb eu: “ca nu s-a dus niciodată la dentist.” 

“Îmi imaginez ca dacă ne-am întâlni cu ea ar fi și tristă și supărată”, spune fiica mea mare. De ce crezi? Întreb eu sincer curioasă. “Ca voi ne aveți pe noi, si viața noastră e bună, și ea n-are nimic.” La care Ivy din noi contribuie: “eu cred ca deja ea a murit, că-i bătrână” 

  • Eu am visat-o săptămâna trecută”, zice Jackie. 
  • Și ce ai visat? 

“Am visat ca m-a găsit și m-a luat de la voi și am trăit cu ea pe străzi doi ani. Când în sfârșit m-am întors acasă la voi a fost foarte supărată și a zis: ‘dacă nu o pot avea, nici nici voi să n-o aveți’ și m-a omorât.” 

  • Ivy unde era? 
  • Ea nu era născută. Nu făcea parte din vis. 
  • Oh…
  • Eu mă bucur ca suntem o familie și voi sunteți părinții noștri. Spun amândouă în unison.

Amândouă își exprimă recunoștința și iubirea mai des toamna asta, mai expresiv, si fizic și prin cuvinte. Îmbrățișări lungi, oftând adânc și spunându-mi: “maaaami mea”. Le întâlnesc acolo cu drag. Și călătorim împreună.