Dacă am inspirat pe cineva, ne bucurăm. Îmi amintesc ce încurajator era pentru mine să aud de oameni care au adoptat, și cu sete aș fi dorit sa aflu multe despre călătoria lor în adoptarea unui copil, și poate calatoria de după.
Dupa ce semnăm pentru certifiatul final avem impresia, ca și in căsnicie, că urmeaza traiul fericit până la adânci batrâneți… dar viața continuă și după adopție, cu bune și grele, cu ochii deschiși, cu iubire mai vie si mai adevarată prin testul timpului.
Recomand acest grup activ pe facebook, la care am aderat chiar după ce am adoptat-o pe Jaclyn. Îmi pare informativ prin diversitate, discuții și membri de calitate https://www.facebook.com/groups/AdoptieRomania/
În ultimul an am fost abordați de mai multe familii doritoare, în adâncul inimii lor, să adopte. Îmi amintesc cu ce emotii am vorbit noi însine, la inceput, despre adopție. Îmi era frică sa nu se spulbere visul dacă vorbesc prea tare despre un proces așa controversat. Aș sfătui familiile si prietenii celor care îndrazesc să viseze la adopție, sa iși aleagă bine cuvintele, și să înțeleagă că până aici a fost deja cale lunga pentru viitorii părinți.
Dintre întrebarile primite, am spicuit cateva, și împartașesc și răspunsurile. Poate vor mai ajuta pe cineva.
Cât durează procedure de adoptie?
La noi a durat 9 luni 🙂 de la depurea actelor, până ce ne-a fost încredintată fetița acasă, pentru potrivirea practică.
Care sunt etapele?
Întâi și întâi, mergeți la Dircția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului http://www.dgaspc-cluj.ro De acolo vă vor îndruma ei pas cu pas.
A durat două săptămani să adunam actele în dosar (cazier, analize medicale, declarații notarizate, scrisori de recomandare, adeverințe de venit, poza de familie, un eseu despre ce ne motiveaza să adoptăm etc.)
De la data respectivă urmează 90 de zile (dupa noua lege) pentru atestare (evaluari, vizite acasă, cursuri, interviuri).
După primirea atestatului care e valabil mai nou 2 ani, am așteptat cu anticipare și emoții telefonul mult dorit, cu o voce care să ne spună la capătul celalalt că am fost potriviți cu un copil.
De aici mai sunt câteva etape bine definite, prin care vă vor îndruma asistentul social desemnat vouă.
Poți sa alegi vârsta sau sexul copilului?
Da. Poti preciza un interval de varstă, și daca vreți sa adoptați un baiat sau o fetită, sau daca va este indiferent.
Poți specifica si ce grad de boală ești dispus sa accepți, (adică ești capabil să gestionezi la copil, fizice sau mintale) Întarzierile de dezvoltare sunt comune, dar ușor recuperabile odată ce copilul se simte *acasa, iubit si in siguranta.
De cand am adoptat noi s-a instituit o LISTĂ, consolidată pe toată țara, în care se gasesc copii greu adoptabili (cu diferite grade de handicap, vârste înaintate sau cu frați) listă din care se pot alege copii chiar din prima zi după ce va iese atestatul, si nu trebuie sa asteptați sa fiți potriviți. Când am adoptat noi lista asta nu exista.
La ce se uită când iți evaluează casa?
Sa fie un mediu propice creșterii unui copil. Curat si nepericulos. O casă de om. Și să va gândiți unde va fi patul copilului.
E mai bine sa lucrați amandoi ca parinți, sau nu?
Eu as zice da, deși nu e o regulă. Oricum aveți dreptul la un an de concediu de acomodare prin lege; e ca si concediul de maternitate.
Trebuie sa ai mulți bani ca sa adopți?
Adopția în sine nu costă nimic.
Drumurile, analizele medicale, notarizarile costă cât costă.
În vederea adopției, la dosar, o sa vă faceți un buget: ce venit aveți și pe ce se duc banii (chirie sau rată, intreținere și alte facturi curente, mâncare, călătorii, asigurare, haine) și este indicat să vă ramână un anume procent disponibil pentru copii. (10%?)
Daca parintii vostri nu sunt de acord cu adoptia?
Se intamplă ca membrii familiei adoptatoare sa fie reticenți la ideea de adopție. (Voi ați parcus deja o călătorie a inimii și mintii. Ei nu încă). Dar asta nu îi impiedică pe cei de la Direcție să vă aprobe atestatul pentru a deveni părinți adoptatori. În majoritatea cazurilor, părintii, bunicii, fratii ajung să iubeasca noul membru ca și cand a fost și al lor dintotdeauna.